South Beach NEIPA
Recipe of the month december 2017
RECEPT MESECA DECEMBRA 2017
Stil piva New England India Pale Ale (NEIPA) je nekaj manj grenak kot običajni India Pale Ale, v njem prevladuje okus po hmelju, pšenični slad in ovseni kosmiči pa mu dodajo polno telo.
South beach NEIPA
Količina: 20l
OG/FG: 1,057/1,013
IBU: 32,6
Barva: 9,6 EBC
ABV: 6,3%
Sestavine:
3,50 kg Bestmalz Pale Ale,
0,50 kg ovsenih kosmičev,
0,70 kg Bestmalz Wheat in
0,20 kg Bestmalz Caramell Hell
100 g Galaxy
100 g Wai-iti
25 g Aurora
Voda:
|
Lonec |
Grainfather |
Začetna [l] |
22 |
17 |
Izpiranje [l] |
10 |
13 |
Drozganje:
Začnemo s 5 min postankom pri pri 38°C,
nadaljujemo s 35 min postankom pri 63°C,
nato naredimo še 25 min postanek pri 72°C in
zaključimo z 10 min mash out pri 78°C.
Kuhna:
Skupni čas kuhanja: 70 minut
- Tako ko končamo drozganje dodamo 25 g Aurore
- Ob koncu vretja (ugasnemo kuhalnik) začnemo z whirlpoolom, hkrati dodamo 20 g Wai-ti in 20 g Galaxy. Whirlpool naj traja 15 do 20 min, nato pivino ohladimo.
Kvas:
Fermentis US-04
Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut.
Uporabimo lahko tudi tekoči kvas Wyeast London Ale III (1318), ki pripravimo po navodilih na embalaži.
Dryhop:
Priporočamo uporabo Pivovarium vrečk za hmelj, ker s tem močno zmanjšamo ostanke hmelja v pivu.
- Med primarno fermentacijo (takoj ko pivino ohladimo v fermentor, fermentacija 0 dni) dodamo 40 g Wai-iti in 40 g Galaxy za 3 - 4 dni.
- Po 2 tednih fermentacije (fermentacija 14 dni) dodamo v fermentor spet 40 g Wai-iti in 40 g Galaxy in pustimo v fermentorju 4 - 5 dni.
Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni na sobni temperaturi.
Pa še to: pri kuhanju ne sledite samo receptu. Zanašajte se na svoj okus, vnašajte svoje ideje, skratka bodite kar se da kreativni. Nenazadnje je to povsem vaše, domače pivo.
PA NA ZDRAVJE!
MIHA