5th Avenue IPA
Recipe of the month April 2018
RECEPT MESECA APRILA 2018
5th Avenue IPA
Količina: 20l
OG/FG: 1,068/1,017
IBU: 53
Barva: 16 EBC
ABV: 6,6%
Sestavine:
5,2 kg Bestmalz Pale Ale,
0,30 kg Bestmalz Melanoidin in
0,20 kg Bestmalz Caramel Aromatic
25 g Columbus
65 g Centennial
55 g Chinook
Voda:
|
Lonec |
Grainfather |
Začetna [l] |
22 |
19 |
Izpiranje [l] |
10 |
12 |
Drozganje:
Drozgamo 75 min pri pri 67°C in
zaključimo z 10 min mash-out pri 78°C.
Kuhna:
Skupni čas kuhanja: 60 minut
- Takoj, ko končamo z drozganjem dodamo 25 g Columbus
- Na 7 min do konca vretja dodamo 10 g Centennial in 10 g Chinook
- Na 0 min, to je ob koncu vretja, ko ugasnemo kuhalnik, dodamo še 15 g Centennial in 15 g Chinook, nato pivino ohladimo.
Kvas:
Fermentis US-05
Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo stati kakšnih 20 minut.
Uporabimo lahko tudi tekoči kvas Wyeast Denny’s Favorite 50 Ale (1450), ki ga pripravimo po navodilih na embalaži.
Dryhop:
Priporočamo uporabo Pivovarium vrečk za hmelj, ker s tem močno zmanjšamo ostanke hmelja v pivu.
- Po 2 tednih fermentacije (fermentacija 14 dni) v fermentor dodamo 40 g Centennial in 30 g Chinook in pustimo v fermentorju 4 - 5 dni.
Temperatura fermentacije naj bo 19°C.
Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni na sobni temperaturi.
PA NA ZDRAVJE!
MIHA