Škot
Recipe of the month march 2018
RECEPT MESECA MARCA 2018
Recept meseca marca 2018 je prispeval domači pivovar Matic Trlep, ki je v kategoriji Brittish, Irish and Scottish, na 4. slovenskem tekmovanju domačih pivovarjev (2017), osvojil 3. mesto (https://tekmovanje2017.tisina.net/). Scottish Light je zelo piten z malo alkohola, temelji na sladnem karakterju in ima tradicionalno nizko stopnjo karbonizacije.
ŠKOT
Količina: 24l
OG/FG: 1,033/1,010
IBU: 16
Barva: 33 EBC
ABV: 3,1%
Sestavine:
2,4kg Bestmalz Pilsen,
0,7kg Bestmalz Munich,
0,2kg Bestmalz Caramel Aromatic,
0,13kg Bestmalz Caramel Amber,
0,12kg Bestmalz Roasted Barley
9g Aurora
10g Styrian Golding
Voda:
|
Lonec |
Grainfather |
Začetna [l] |
22 |
15 |
Izpiranje [l] |
10 |
17 |
Drozganje:
Drozgamo 60 min pri pri 69°C,
zaključimo z 10 min mash out pri 75°C.
Za napredne domače pivovarje oziroma trik preberi Pa še to:
Kuhna:
Skupni čas kuhanja: 60 minut
- Ko pivina zavre dodamo 9g Aurore, kuhamo 60 min (60min dodatek),
- Po 45 minutah vrenja lahko dodamo 10g Styrian Goldinga (15min dodatek), v splošnem naj bo zadnji dodatek hmelja zelo majhen, lahko ga pa tudi izpustimonato pivino ohladimo na okrog 15-18°C
Kvas:
Kvas Fermentis Safale US-05
Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo na okrog 15-18°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut.
Uporabimo lahko tudi tekoči kvas Wyeast Scottish Ale (1728), ki ga pripravimo po navodilih na embalaži.
Fermentacija:
Fermentacija naj poteka na dokaj nizkih temperaturah, da se izognemo sadnim estrom, ki niso značilni za ta stil piva, to je 15°C.
Pa še to: Matic priporoča, da v kolikor želimo več karamelnih, sladnih okusov, ne da bi dvignili OG, naredimo sledeči trik: preden začnemo z izpiranjem (sparge) odvzamemo 4-5l pivine. Nadaljujemo z izpiranjem. Vmes odvzeto količino zavremo in jo vremo toliko časa, da povre približno polovica začetne količine, to zalijemo s tekočo vodo, da spet dobimo odvzeti volumen (to je 4-5l). Ko izpiranje zaključimo, segrevamo proti vretju in dodamo tudi pivino, ki smo jo ločeno vreli. Ko vse skupaj zavre, začnemo običajno 60 minutno vretje.
PA NA ZDRAVJE!
MIHA & MATIC