New Fruit mini American Pale Ale View larger

Fruit mini American Pale Ale

2019MAR

Recipe of the month march 2019

More details

More info

RECEPT MESECA MARCA 2019

 

Tale je narejen v sodelovanju s pivovarno Lobik iz Ruš pri Mariboru. Tisti, ki me poznajo vedo, da sem velik ljubitelj njihovih stvaritev, zato sem tega sodelovanja še posebej vesel. Skupaj z Alenom sva ga poimenovala Fruit mini. V osnovi enostaven recept a s “tono” hmelja.

 

 

Fruit mini American Pale Ale

 

Količina: 23l

OG/FG: 1,060/1,012

IBU: 37

Barva: 6 EBC

ABV: 6,3%

 

Sestavine:

5,10 kg Bestmalz Heidelberg in

0,6 kg ovsenih kosmičev

210 g Citra,

210 g Mosaic

 

Voda:

 

Lonec

Grainfather

Začetna [l]

20

18

Izpiranje [l]

13

14

 

Drozganje:

Drozgamo60min pri pri 66°C in

zaključimo z 10min mash out pri 75°C.

 

 

 

 

 

Kuhna:

Skupni čas kuhanja: 60 minut

  1. 8 min pred koncem dodamo 20g Citra, 20g Mosaic in 3g Wyeast hranila za kvasovke,
  2. 3 min pred koncem dodamo 35g Citra, 35g Mosaic,
  3. Po končanem vretju temperature spustimo na cca 75°C in začnemo z whirlpoolom. Tokrat dodamo 65g Citra in 65g Mosaic (ves hmelj lahko dodamo v dveh delih). Whirlpool naj traja 20 min, nato pivino ohladimo.

 

Kvas:

Fermentis Safale US-05

Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut.

Uporabimo lahko tudi tekoči kvas. Izberemo lahko enega izmed Wyeast Denny’s Favorite 50 Ale (1450) ali Wyeast West Coast IPA (1217-PC), ki ga pripravimo po navodilih na embalaži, še raje pa pripravimo starter.

 

Fermentacija:

Fermentacija naj poteka pri 20°C, zadnje tri dni jo počasi dvigujemo na 22°C. Če imamo možnost naredimo tudi 3-4 dnevni ”cold crash”, kar pomaga pri usedanju delcev hmelja na dno fermentorja.

 

Dryhop:

Priporočamo uporabo Pivovarium vrečk ali košarice za hmelj, ker s tem močno zmanjšamo ostanke hmelja v pivu.

  1. Po približno dveh tednih v fermentor dodamo še 90g Citra in 90g Mosaic. Pustimo v fermentorju 2-3dni.

 

Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni na sobni temperaturi. Karboniziramo na 2,3vols.

 

Pa še to: Mini, ker je prirejen na 23l. A kdo upa?

 

PA NA ZDRAVJE!

 

ALEN & MIHA