Stara šola View larger

Stara šola

20201JAN

Recipe of the month january 2020

More details

More info

RECEPT MESECA JANUARJA 2020

 

Altbier je staronemški stil piva, ki izhaja iz območja Düsseldorfa. Ime pomeni ‘’staro pivo’’, namreč uporaba kvasovk zgornjega vretja predstavlja staro šolo nemškega pivovarstva. Zelo podoben Kölschu, pa vendar malo drugačen. Tradicionalno pa sta oba servirana v značilnih 0,2l kozarcih imenovanih ‘’Stange’’.

 

 

Stara šola - Altbier

 

Količina: 22l

OG/FG: 1,048/1,013

IBU: 40

Barva: 30 EBC

ABV: 4,6%

 

Sestavine:

3,2 kg Bestmalz Pilsen,

1,0 kg Bestmalz Munich,

0,20 kg Bestmalz Caramel Munich II,

0,08 kg MD Roasted Barley pealed,

70g Northern Brewer hmelja in

1 vrečka Mangrove Jack’s tekočega dodatka za bistritev.

 

Voda:

 

Lonec

Grainfather

Začetna [l]

19

16

Izpiranje [l]

13

16

 

Drozganje:

Drozgamo 5 min pri pri 55°C,

40 min postanek pri 63°C,

20 min postanek pri 72°C in

zaključimo s 5 min mash out pri 78°C.

 

Kuhna:

Skupni čas kuhanja: 70 minut

  1. 35g Northern Brewer hmelja dodamo na 60 minut (v 10 minuti po začetku vretja).
  2. 10 min pred koncem dodamo še preostalih 35g Northern Brewer hmelja.

 

Kvas:

Fermentis Safale K-97 - 11,5g

Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut nato rahlo premešamo.

 

Fermentacija:

Fermentacija naj poteka pri 16-18°C, zadnje tri dni jo počasi dvignemo na 21°C. Par dni pred zaključkom fermentacije v fermentor dodamo Mangrove Jack’s tekoči dodatek za bistritev. Če imamo možnost, pa naredimo tudi 3 dnevni ”cold crash”, kar pomaga pri bistritvi piva.

 

Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni, na sobni temperaturi.

 

 

PA NA ZDRAVJE!

 

MIHA

Download