Kolš
Recipe of the month january 2020
RECEPT MESECA JANUARJA 2020
Kölsch je staronemški stil piva z zaščitenim geografskim poreklom, izhaja pa iz območja Kölna. Zelo podoben Altbieru, pa vendar malo drugačen. Tradicionalno pa sta oba servirana v značilnih 0,2l kozarcih imenovanih ‘’Stange’’.
Kolš - Kölsch
Količina: 22l
OG/FG: 1,048/1,013
IBU: 25
Barva: 10 EBC
ABV: 4,5%
Sestavine:
3,9 kg Bestmalz Pilsen,
0,35 kg Bestmalz Wheat,
0,10 kg Bestmalz Caramel Pils,
10g Magnum,
40g Hallertau Mittelfrüh hmelja in
1 vrečka Mangrove Jack’s tekočega dodatka za bistritev.
Voda:
|
Lonec |
Grainfather |
Začetna [l] |
19 |
16 |
Izpiranje [l] |
13 |
16 |
Drozganje:
Drozgamo 5 min pri pri 55°C,
40 min postanek pri 63°C,
20 min postanek pri 72°C in
zaključimo s 5 min mash out pri 78°C.
Kuhna:
Skupni čas kuhanja: 75 minut
- 10g hmelja Magnum dodamo na 75 minut (v 15 minuti po začetku vretja).
- 10 min pred koncem dodamo še 40g Hallertau Mittelfrüh hmelja.
Kvas:
Fermentis Safale K-97 - 11,5g
Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut nato rahlo premešamo.
Fermentacija:
Fermentacija naj poteka pri 17-19°C, zadnje tri dni jo počasi dvignemo na 21°C. Par dni pred zaključkom fermentacije v fermentor dodamo Mangrove Jack’s tekoči dodatek za bistritev. Če imamo možnost, pa naredimo tudi 3 dnevni ”cold crash”, kar pomaga pri bistritvi piva.
Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni, na sobni temperaturi.
PA NA ZDRAVJE!
MIHA