Kolš View larger

Kolš

20202JAN

Recipe of the month january 2020

More details

More info

RECEPT MESECA JANUARJA 2020

 

Kölsch je staronemški stil piva z zaščitenim geografskim poreklom, izhaja pa iz območja Kölna. Zelo podoben Altbieru, pa vendar malo drugačen. Tradicionalno pa sta oba servirana v značilnih 0,2l kozarcih imenovanih ‘’Stange’’.

 

 

Kolš - Kölsch

 

Količina: 22l

OG/FG: 1,048/1,013

IBU: 25

Barva: 10 EBC

ABV: 4,5%

 

Sestavine:

3,9 kg Bestmalz Pilsen,

0,35 kg Bestmalz Wheat,

0,10 kg Bestmalz Caramel Pils,

10g Magnum,

40g Hallertau Mittelfrüh hmelja in

1 vrečka Mangrove Jack’s tekočega dodatka za bistritev.

 

Voda:

 

Lonec

Grainfather

Začetna [l]

19

16

Izpiranje [l]

13

16

 

Drozganje:

Drozgamo 5 min pri pri 55°C,

40 min postanek pri 63°C,

20 min postanek pri 72°C in

zaključimo s 5 min mash out pri 78°C.

 

Kuhna:

Skupni čas kuhanja: 75 minut

  1. 10g hmelja Magnum dodamo na 75 minut (v 15 minuti po začetku vretja).
  2. 10 min pred koncem dodamo še 40g Hallertau Mittelfrüh hmelja.

 

Kvas:

Fermentis Safale K-97 - 11,5g

Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut nato rahlo premešamo.

 

Fermentacija:

Fermentacija naj poteka pri 17-19°C, zadnje tri dni jo počasi dvignemo na 21°C. Par dni pred zaključkom fermentacije v fermentor dodamo Mangrove Jack’s tekoči dodatek za bistritev. Če imamo možnost, pa naredimo tudi 3 dnevni ”cold crash”, kar pomaga pri bistritvi piva.

 

Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni, na sobni temperaturi.

 

 

PA NA ZDRAVJE!

 

MIHA

Download