Nirvana Red IPA View larger

Nirvana Red IPA

2021FEB

Recipe of the month February 2021

More details

More info

RECEPT MESECA FEBRUARJA 2021

 

Tale Red IPA ni povsem klasična, a še vedno IPA. Red X slad ji da prijeten sladni karakter in barvo. Hmelja Calypso in Citra pa primerno grenčino in zanimivo sadno-citrusno mešanico okusov in arom.

 

 

Nirvana Red IPA

 

Količina: 22l

OG/FG: 1,064/1,014

IBU: 49

Barva: 30 EBC

ABV: 6,4%

 

Sestavine:

5,2kg Bestmalz Red X,

0,50kg Bestmalz Caramel Pils in

0,30kg Bestmalz Pilsen

90g Calypso

50g Citra

 

Voda:

 

Lonec

Grainfather

Začetna [l]

24

19

Izpiranje [l]

10

14

 

Drozganje:

Drozgamo 75 min pri pri 66°C in

zaključimo z 10 min mash-out pri 78°C.

Kuhna:

Skupni čas kuhanja: 60 minut

  1. Na 20 min (do konca vretja) dodamo 25g Calypso
  2. Na 15 min (do konca vretja) dodamo 15g Citra
  3. Na 5 min (do konca vretja) dodamo 20g Citra in 30g Calypso

 

Kvas:

Mangove Jack’s US West Coast M44

Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo stati kakšnih 20 minut, nato previdno premešamo.

 

Dryhop:

Priporočamo uporabo Pivovarium vrečk ali košarice za hmelj, ker s tem močno zmanjšamo ostanke hmelja v pivu.

  1. Po 3 tednih fermentacije v fermentor dodamo 35g Calypso in 15g Citra in pustimo v fermentorju 2 - 3 dni.

 

Temperatura fermentacije naj bo okrog 19°C.

Flaširamo, ko zaključimo z dryhopanjem. Dodamo sladkor za karbonacijo. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni na sobni temperaturi.

 

PA NA ZDRAVJE!

MIHA