Zimsky Blondy Blonde Ale
Recept meseca decembra 2018
RECEPT MESECA DECEMBRA 2018
Stil piva American Blonde Ale je ne preveč zapleten stil, za katerega je značilna predvsem lepa pitnost. Obstajajo piva, ki za užitek ob pitju, ne potrebujejo dodatkov eksotičnih sadežev, začimb ali celo zapletenih sladnih osnov in to je eno izmed njih. Pri tem receptu se s Petrom vračava h koreninam… Večkrat skoraj nagrajeno pivo!
Zimsky Blondy American Blond Ale
Količina: 21l
OG/FG: 1,046/1,009
IBU: 19
Barva: 5 EBC
ABV: 4,8%
Sestavine:
3,50 kg Bestmalz Pilsen,
0,30 kg Bestmalz Caramel Pils in
0,20 kg Bestmalz Wheat
45 g Cascade,
45 g Mosaic
Voda:
|
Lonec |
Grainfather |
Začetna [l] |
20 |
18 |
Izpiranje [l] |
13 |
14 |
Drozganje:
Drozgamo60min pri pri 66°C in
zaključimo z 10min mash out pri 75°C.
Kuhna:
Skupni čas kuhanja: 60 minut
- 15 min pred koncem dodamo 15g Cascade in 15g Mosaic.
- 10 min pred koncem dodamo 3g Wyeast hranila za kvasovke in 5g Irish Moss za bolj bistro pivo
- Ob koncu vretja, ko temperatura malo pade (na 80°C) začnemo z whirlpoolom in spet dodamo 15g Cascade in 15g Mosaic. Whirlpool naj traja 15 do 20 min, nato pivino ohladimo.
Kvas:
Mangrove Jack’s M36
Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut.
Uporabimo lahko tudi tekoči kvas Wyeast American Ale II (1272), ki ga pripravimo po navodilih na embalaži, še bolje pa je, če pripravimo ”starter”.
Fermentacija:
Fermentacija naj poteka pri 18°C, zadnje tri dni jo počasi dvignemo na 20°C. Če imamo možnost, naredimo tudi 3 dnevni ”cold crash”, kar pomaga pri bistritvi piva.
Dryhop:
Priporočamo uporabo Pivovarium vrečk ali košarice za hmelj, ker s tem močno zmanjšamo ostanke hmelja v pivu.
- Po približno enem tednu v fermentor dodamo preostalih 15g Cascade in 15g Mosaic. Pustimo v fermentorju 3dni.
Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni, na sobni temperaturi. Karboniziramo na 2,5vols. Za bistrejše pivo lahko pred stekleničenjem dodamo še Mangrove Jack’s tekoči dodatek za bistrejše pivo.
Pa še to: A sta vidva normalna, da težita s poletnim pivom? Zej je zima!
PA NA ZDRAVJE!
PETAR & MIHA