Fruit mini American Pale Ale Prikaži uvećano

Fruit mini American Pale Ale

2019MAR

Recept meseca marca 2019

Više detalja

Više informacija

RECEPT MESECA MARCA 2019

 

Tale je narejen v sodelovanju s pivovarno Lobik iz Ruš pri Mariboru. Tisti, ki me poznajo vedo, da sem velik ljubitelj njihovih stvaritev, zato sem tega sodelovanja še posebej vesel. Skupaj z Alenom sva ga poimenovala Fruit mini. V osnovi enostaven recept a s “tono” hmelja.

 

 

Fruit mini American Pale Ale

 

Količina: 23l

OG/FG: 1,060/1,012

IBU: 37

Barva: 6 EBC

ABV: 6,3%

 

Sestavine:

5,10 kg Bestmalz Pale Ale in

0,6 kg ovsenih kosmičev

210 g Citra,

210 g Mosaic

 

Voda:

 

Lonec

Grainfather

Začetna [l]

20

18

Izpiranje [l]

13

14

 

Drozganje:

Drozgamo60min pri pri 66°C in

zaključimo z 10min mash out pri 75°C.

 

 

 

 

 

Kuhna:

Skupni čas kuhanja: 60 minut

  1. 8 min pred koncem dodamo 20g Citra, 20g Mosaic in 3g Wyeast hranila za kvasovke,
  2. 3 min pred koncem dodamo 35g Citra, 35g Mosaic,
  3. Po končanem vretju temperature spustimo na cca 75°C in začnemo z whirlpoolom. Tokrat dodamo 65g Citra in 65g Mosaic (ves hmelj lahko dodamo v dveh delih). Whirlpool naj traja 20 min, nato pivino ohladimo.

 

Kvas:

Fermentis Safale US-05

Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut.

Uporabimo lahko tudi tekoči kvas. Izberemo lahko enega izmed Wyeast Denny’s Favorite 50 Ale (1450) ali Wyeast West Coast IPA (1217-PC), ki ga pripravimo po navodilih na embalaži, še raje pa pripravimo starter.

 

Fermentacija:

Fermentacija naj poteka pri 20°C, zadnje tri dni jo počasi dvigujemo na 22°C. Če imamo možnost naredimo tudi 3-4 dnevni ”cold crash”, kar pomaga pri usedanju delcev hmelja na dno fermentorja.

 

Dryhop:

Priporočamo uporabo Pivovarium vrečk ali košarice za hmelj, ker s tem močno zmanjšamo ostanke hmelja v pivu.

  1. Po približno dveh tednih v fermentor dodamo še 90g Citra in 90g Mosaic. Pustimo v fermentorju 2-3dni.

 

Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni na sobni temperaturi. Karboniziramo na 2,3vols.

 

Pa še to: Mini, ker je prirejen na 23l. A kdo upa?

 

PA NA ZDRAVJE!

 

ALEN & MIHA

Preuzimanje