Dvojnik
Recept meseca marca 2020
RECEPT MESECA MARCA 2020
Dvojnik nas popelje med samostanske zidove. Variti so ga začeli menihi trapisti (prej cistercijani), po večini na območju Belgije, nekje od srednjega veka naprej. Po telesu je srednje močno pivo, bakreno rjave barve z zapletenimi sladnimi okusi in značilnimi zemeljskimi/zeliščnimi hmelji. V tem pivu še posebno pride do izraza temno sadje, kandiran sladkor, citrusni estri in klinčki ter celo subtilne note banane. Zaključek pa je presenetljivo suh.
Dvojnik – Belgian Dubbel
Količina: 22l
OG/FG: 1,068/1,020
IBU: 20
Barva: 45 EBC
ABV: 6,4%
Sestavine:
4,2 kg Bestmalz Pilsen,
0,75 kg Bestmalz Munich,
0,40 kg Bestmalz Caramel Hell,
0,30 kg Bestmal Special X,
0,15 kg Bestmalz Biscuit,
0,10 kg Bestmal Chit,
0,35 kg temnega kandiranega sladkorja in
75g hmelja Savinjski Golding.
Voda:
|
Lonec |
Grainfather |
Začetna [l] |
19 |
20,5 |
Izpiranje [l] |
13 |
11,5 |
Drozganje:
Drozgamo 10 min pri pri 55°C,
30 min postanek pri 62°C,
30 min postanek pri 70°C in
zaključimo z 10 min mash out pri 78°C.
Kuhna:
Skupni čas kuhanja: 60 minut
- 20g hmelja Savinjski Golding dodamo na 60 minut (na začetku vretja).
- 25g hmelja Savinjski Golding dodamo na 30 minut.
- 30g hmelja Savinjski Golding dodamo na 5 minut.
Kvas:
Mangrove Jack's Belgian Abbey M47
Pravilna hidracija kvasa: prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut nato rahlo premešamo.
Fermentacija:
Fermentacija naj poteka pri 18-23°C. Po 1-2 dnevih fermentacije v fermentor dodamo kandirani sladkor, ki ga prej raztopimo v nekaj vode, rahlo prevremo in nato ohladimo.
Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni, na sobni temperaturi.
PA NA ZDRAVJE!
MIHA