Dvojnik

Dvojnik

Recept meseca marca 2020

2020MAR
100% secure payments
 

RECEPT MESECA MARCA 2020

 

Dvojnik nas popelje med samostanske zidove. Variti so ga začeli menihi trapisti (prej cistercijani), po večini na območju Belgije, nekje od srednjega veka naprej. Po telesu je srednje močno pivo, bakreno rjave barve z zapletenimi sladnimi okusi in značilnimi zemeljskimi/zeliščnimi hmelji. V tem pivu še posebno pride do izraza temno sadje, kandiran sladkor, citrusni estri in klinčki ter celo subtilne note banane. Zaključek pa je presenetljivo suh.

 

Dvojnik – Belgian Dubbel

 

Količina: 22l

OG/FG: 1,068/1,020

IBU: 20

Barva: 45 EBC

ABV: 6,4%

 

Sestavine:

4,2 kg Bestmalz Pilsen,

0,75 kg Bestmalz Munich,

0,40 kg Bestmalz Caramel Hell,

0,30 kg Bestmal Special X,

0,15 kg Bestmalz Biscuit,

0,10 kg Bestmal Chit,

0,35 kg temnega kandiranega sladkorja in

75g hmelja Savinjski Golding.

 

Voda:

 

Lonec

Grainfather

Začetna [l]

19

20,5

Izpiranje [l]

13

11,5

 

Drozganje:

Drozgamo 10 min pri pri 55°C,

30 min postanek pri 62°C,

30 min postanek pri 70°C in

zaključimo z 10 min mash out pri 78°C.

 

Kuhna:

Skupni čas kuhanja: 60 minut

  1. 20g hmelja Savinjski Golding dodamo na 60 minut (na začetku vretja).
  2. 25g hmelja Savinjski Golding dodamo na 30 minut.
  3. 30g hmelja Savinjski Golding dodamo na 5 minut.

 

Kvas:

Mangrove Jack's Belgian Abbey M47

Pravilna hidracija kvasa: prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut nato rahlo premešamo.

Fermentacija:

Fermentacija naj poteka pri 18-23°C. Po 1-2 dnevih fermentacije v fermentor dodamo kandirani sladkor, ki ga prej raztopimo v nekaj vode, rahlo prevremo in nato ohladimo.

 

Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni, na sobni temperaturi.

 

PA NA ZDRAVJE!

 

MIHA

Product added to wishlist
Product added to compare.

iqitcookielaw - module, put here your own cookie law text