Nirvana Red IPA
Recept meseca februarja 2021
RECEPT MESECA FEBRUARJA 2021
Tale Red IPA ni povsem klasična, a še vedno IPA. Red X slad ji da prijeten sladni karakter in barvo. Hmelja Calypso in Citra pa primerno grenčino in zanimivo sadno-citrusno mešanico okusov in arom.
Nirvana Red IPA
Količina: 22l
OG/FG: 1,064/1,014
IBU: 49
Barva: 30 EBC
ABV: 6,4%
Sestavine:
5,2kg Bestmalz Red X,
0,50kg Bestmalz Caramel Pils in
0,30kg Bestmalz Pilsen
90g Calypso
50g Citra
Voda:
|
Lonec |
Grainfather |
Začetna [l] |
24 |
19 |
Izpiranje [l] |
10 |
14 |
Drozganje:
Drozgamo 75 min pri pri 66°C in
zaključimo z 10 min mash-out pri 78°C.
Kuhna:
Skupni čas kuhanja: 60 minut
- Na 20 min (do konca vretja) dodamo 25g Calypso
- Na 15 min (do konca vretja) dodamo 15g Citra
- Na 5 min (do konca vretja) dodamo 20g Citra in 30g Calypso
Kvas:
Mangove Jack’s US West Coast M44
Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo stati kakšnih 20 minut, nato previdno premešamo.
Dryhop:
Priporočamo uporabo Pivovarium vrečk ali košarice za hmelj, ker s tem močno zmanjšamo ostanke hmelja v pivu.
- Po 3 tednih fermentacije v fermentor dodamo 35g Calypso in 15g Citra in pustimo v fermentorju 2 - 3 dni.
Temperatura fermentacije naj bo okrog 19°C.
Flaširamo, ko zaključimo z dryhopanjem. Dodamo sladkor za karbonacijo. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni na sobni temperaturi.
PA NA ZDRAVJE!
MIHA