2017DEC
Recept meseca decembra 2017
Pozor: Zadnji kosi na zalogi!
Datum razpoložljivosti:
RECEPT MESECA DECEMBRA 2017
Stil piva New England India Pale Ale (NEIPA) je nekaj manj grenak kot običajni India Pale Ale, v njem prevladuje okus po hmelju, pšenični slad in ovseni kosmiči pa mu dodajo polno telo.
South beach NEIPA
Količina: 20l
OG/FG: 1,057/1,013
IBU: 32,6
Barva: 9,6 EBC
ABV: 6,3%
Sestavine:
3,50 kg Bestmalz Pale Ale,
0,50 kg ovsenih kosmičev,
0,70 kg Bestmalz Wheat in
0,20 kg Bestmalz Caramell Hell
100 g Galaxy
100 g Wai-iti
25 g Aurora
Voda:
|
Lonec |
Grainfather |
Začetna [l] |
22 |
17 |
Izpiranje [l] |
10 |
14 |
Drozganje:
Začnemo s 5 min postankom pri pri 38°C,
nadaljujemo s 35 min postankom pri 63°C,
nato naredimo še 25 min postanek pri 72°C in
zaključimo z 10 min mash out pri 78°C.
Kuhna:
Skupni čas kuhanja: 70 minut
Kvas:
Fermentis US-04
Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut.
Uporabimo lahko tudi tekoči kvas Wyeast London Ale III (1318), ki pripravimo po navodilih na embalaži.
Dryhop:
Priporočamo uporabo Pivovarium vrečk za hmelj, ker s tem močno zmanjšamo ostanke hmelja v pivu.
Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni na sobni temperaturi.
Pa še to: pri kuhanju ne sledite samo receptu. Zanašajte se na svoj okus, vnašajte svoje ideje, skratka bodite kar se da kreativni. Nenazadnje je to povsem vaše, domače pivo.
PA NA ZDRAVJE!
MIHA