South Beach NEIPA
Recept meseca decembra 2017
RECEPT MESECA DECEMBRA 2017
Stil piva New England India Pale Ale (NEIPA) je nekaj manj grenak kot običajni India Pale Ale, v njem prevladuje okus po hmelju, pšenični slad in ovseni kosmiči pa mu dodajo polno telo.
South beach NEIPA
Količina: 20l
OG/FG: 1,057/1,013
IBU: 32,6
Barva: 9,6 EBC
ABV: 6,3%
Sestavine:
3,50 kg Bestmalz Pale Ale,
0,50 kg ovsenih kosmičev,
0,70 kg Bestmalz Wheat in
0,20 kg Bestmalz Caramell Hell
100 g Nectaron
100 g Nelson Sauvin
25 g Aurora
Voda:
|
Lonec |
Grainfather |
Začetna [l] |
22 |
17 |
Izpiranje [l] |
10 |
14 |
Drozganje:
Začnemo s 5 min postankom pri pri 38°C,
nadaljujemo s 35 min postankom pri 63°C,
nato naredimo še 25 min postanek pri 72°C in
zaključimo z 10 min mash out pri 78°C.
Kuhna:
Skupni čas kuhanja: 70 minut
- Tako ko končamo drozganje dodamo 25 g Aurore
- Ob koncu vretja (ugasnemo kuhalnik) začnemo z whirlpoolom, hkrati dodamo 20 g Nelson Sauvin in 20 g Nectaron. Whirlpool naj traja 15 do 20 min, nato pivino ohladimo.
Kvas:
AEB Fermoale NEW-E
Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut.
Uporabimo lahko tudi tekoči kvas Wyeast London Ale III (1318), ki pripravimo po navodilih na embalaži.
Dryhop:
Priporočamo uporabo Pivovarium vrečk za hmelj, ker s tem močno zmanjšamo ostanke hmelja v pivu.
- Med primarno fermentacijo (takoj ko pivino ohladimo v fermentor, fermentacija 0 dni) dodamo 40 g Nelson Sauvin in 40 g Nectaron za 3 - 4 dni.
- Po 2 tednih fermentacije (fermentacija 14 dni) dodamo v fermentor spet 40 g Nelson Sauvin in 40 g Nectaron in pustimo v fermentorju 4 - 5 dni.
Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni na sobni temperaturi.
Pa še to: pri kuhanju ne sledite samo receptu. Zanašajte se na svoj okus, vnašajte svoje ideje, skratka bodite kar se da kreativni. Nenazadnje je to povsem vaše, domače pivo.
PA NA ZDRAVJE!