Dunajski Lager Povečaj

Dunajski Lager

2018FEB

Recept meseca februarja 2018

Več podatkov

Več podatkov

RECEPT MESECA FEBRUARJA 2018

Leta 1841 je Anton Dreher, po tem ko je revolucioniziral pivovarstvo s povsem novim receptom lagerja, na Dunaju postal kralj piva. V svojem receptu je združil Vienna slad s tipičnim lager kvasom, s tem je ta novi stil piva postal verjetno prvi Pale Lager na svetu. Poleg tipičnega lager okusa je za ta stil značilna še lepa jantarna barva.

 

Dunajski lager

Količina: 20l

OG/FG: 1,053/1,012

IBU: 23

Barva: 22 EBC

ABV: 5,4%

Sestavine:

3,60 kg Bestmalz Vienna,

0,90 kg Bestmalz Munich,

0,40 kg Bestmalz Melanoidin

13 g Styrian Dana

 

Voda:

 

Lonec

Grainfather

Začetna [l]

22

18

Izpiranje [l]

10

14

 

Drozganje:

Drozgamo 30 min pri pri 62°C,

naredimo 20 min postanek pri 71°C in

zaključimo z 10 min mash out pri 75°C.

 

Kuhna:

Skupni čas kuhanja: 90 minut

  1. Takoj ko končamo z drozganjem dodamo 13 g Styrian Dana, kuhamo 90 min, nato pivino ohladimo na okrog 16-17°C

 

Kvas:

2 kvasa Fermentis Saflager W34/70

Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo na okrog 16-17°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut.

 

Fermentacija:

Fermentacija pivine naj do konca primarne fermentacije (nekje 2 do 3 tedne) poteka na 10-12°C. Po tem lahko naredimo “Diacetyl rest”, to storimo tako, da temperaturo pivine počasi dvignemo na 19-20°C (za 2 dni), čeprav lahko ob uporabi Saflager W34/70 ta korak tudi spustimo, saj ta kvas ne proizvaja veliko diacetyla. Pivino nato pretočimo v sekundarni fermentor in pustimo ležati na temperaturi največ 10°C vsaj 6 tednov, če imamo možnost lahko temperaturo spustimo na 2°C.

Stekleničimo. Pivo naj zori v steklenicah 4 do 6 tednov. Vmes lahko kakšno steklenico tudi odpremo, da vidimo kako se med zorjenjem spreminja okus piva.

Pa še to: Če v receptu zamenjamo Vienna slad z Munich sladom dobimo stil piva Munich Märzen. Po raziskavah Raya Danielsa naj bi se ta stil prav tako prvič pojavil na Dunaju, šele nato so ga neznani pivci/pivovarji prinesli v München, termin pa je opisoval piva narejena v mesecu marcu.

 

PA NA ZDRAVJE!

 

MIHA

Naloži