Škot Povečaj

Škot

2018MAR

Recept meseca marca 2018

Več podatkov

Več podatkov

RECEPT MESECA MARCA 2018

 

Recept meseca marca 2018 je prispeval domači pivovar Matic Trlep, ki je v kategoriji Brittish, Irish and Scottish, na 4. slovenskem tekmovanju domačih pivovarjev (2017), osvojil 3. mesto (https://tekmovanje2017.tisina.net/). Scottish Light je zelo piten z malo alkohola, temelji na sladnem karakterju in ima tradicionalno nizko stopnjo karbonizacije.

 

 

ŠKOT

 

Količina: 24l

OG/FG: 1,033/1,010

IBU: 16

Barva: 33 EBC

ABV: 3,1%

 

Sestavine:

2,4kg Bestmalz Pilsen,

0,7kg Bestmalz Munich,

0,2kg Bestmalz Caramel Aromatic,

0,13kg Bestmalz Caramel Amber,

0,12kg Bestmalz Roasted Barley

9g Aurora

10g Styrian Golding

 

Voda:

 

Lonec

Grainfather

Začetna [l]

22

15

Izpiranje [l]

10

17

 

Drozganje:

Drozgamo 60 min pri pri 69°C,

zaključimo z 10 min mash out pri 75°C.

Za napredne domače pivovarje oziroma trik preberi Pa še to:

 

Kuhna:

Skupni čas kuhanja: 60 minut

  1. Ko pivina zavre dodamo 9g Aurore, kuhamo 60 min (60min dodatek),
  2. Po 45 minutah vrenja lahko dodamo 10g Styrian Goldinga (15min dodatek), v splošnem naj bo zadnji dodatek hmelja zelo majhen, lahko ga pa tudi izpustimonato pivino ohladimo na okrog 15-18°C

 

Kvas:

Kvas Fermentis Safale US-05

Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo na okrog 15-18°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut.

Uporabimo lahko tudi tekoči kvas Wyeast Scottish Ale (1728), ki ga pripravimo po navodilih na embalaži.

 

Fermentacija:

Fermentacija naj poteka na dokaj nizkih temperaturah, da se izognemo sadnim estrom, ki niso značilni za ta stil piva, to je 15°C.

Pa še to: Matic priporoča, da v kolikor želimo več karamelnih, sladnih okusov, ne da bi dvignili OG, naredimo sledeči trik: preden začnemo z izpiranjem (sparge) odvzamemo 4-5l pivine. Nadaljujemo z izpiranjem. Vmes odvzeto količino zavremo in jo vremo toliko časa, da povre približno polovica začetne količine, to zalijemo s tekočo vodo, da spet dobimo odvzeti volumen (to je 4-5l). Ko izpiranje zaključimo, segrevamo proti vretju in dodamo tudi pivino, ki smo jo ločeno vreli. Ko vse skupaj zavre, začnemo običajno 60 minutno vretje.

PA NA ZDRAVJE!

 

MIHA & MATIC

Naloži