Novo 5th Avenue IPA Povečaj

5th Avenue IPA

2018APR

Recept meseca aprila 2018

Več podatkov

Več podatkov

RECEPT MESECA APRILA 2018

 

5th Avenue IPA

 

Količina: 20l

OG/FG: 1,068/1,017

IBU: 53

Barva: 17 EBC

ABV: 6,6%

 

Sestavine:

5,2 kg Bestmalz Pale Ale,

0,30 kg Bestmalz Melanoidin in

0,20 kg Bestmalz Caramel Aromatic

25 g Columbus

65 g Centennial

55 g Chinook

 

Voda:

 

Lonec

Grainfather

Začetna [l]

22

19

Izpiranje [l]

10

12

 

Drozganje:

Drozgamo 75 min pri pri 67°C in

zaključimo z 10 min mash-out pri 78°C.

 

Kuhna:

Skupni čas kuhanja: 60 minut

  1. Takoj, ko končamo z drozganjem dodamo 25 g Columbus
  2. Na 7 min do konca vretja dodamo 10 g Centennial in 10 g Chinook
  3. Na 0 min, to je ob koncu vretja, ko ugasnemo kuhalnik, dodamo še 15 g Centennial in 15 g Chinook, nato pivino ohladimo.

 

Kvas:

Fermentis US-05

Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo stati kakšnih 20 minut.

Uporabimo lahko tudi tekoči kvas Wyeast Denny’s Favorite 50 Ale (1450), ki ga pripravimo po navodilih na embalaži.

 

Dryhop:

Priporočamo uporabo Pivovarium vrečk za hmelj, ker s tem močno zmanjšamo ostanke hmelja v pivu.

  1. Po 2 tednih fermentacije (fermentacija 14 dni) v fermentor dodamo 40 g Centennial in 30 g Chinook in pustimo v fermentorju 4 - 5 dni.

 

Temperatura fermentacije naj bo 19°C.

Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni na sobni temperaturi.

 

PA NA ZDRAVJE!

MIHA

Naloži