2018MAJ
Recept meseca maja 2018
Pozor: Zadnji kosi na zalogi!
Datum razpoložljivosti:
RECEPT MESECA MAJA 2018
Za vse ljubitelje pšeničnega piva sem v mesecu maju pripravil lahkotno pšenično pivo, ki je v primerjavi z običajnimi pšeničnimi pivi le malo bolj hmeljno orientirano.
Gospod Pšeničnik
Količina: 23l
OG/FG: 1,046/1,012
IBU: 13,6
Barva: 8,6 EBC
ABV: 4,4%
Sestavine:
2,50 kg Bestmalz Wheat,
1,70 kg Bestmalz Pale Ale,
0,20 kg Bestmalz Caramell Hell
70 g Hallertau Blanc
Voda:
|
Lonec |
Grainfather |
Začetna [l] |
24 |
15,5 |
Izpiranje [l] |
10 |
18,0 |
Drozganje:
Drozganje pričnemo s 15 min pri 44°C,
nato dvignemo temperaturo na 63°C, kjer jo držimo 30 min,
za tem naredimo 30 min postanek na 72°C,
na koncu drozganje zaključimo z 10 min mash-out pri 75°C.
Kuhna:
Skupni čas kuhanja: 90 minut
Kvas:
Fermentis Safbrew WB-06
Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut.
Uporabimo lahko tudi tekoči kvas Wyeast Weihenstephan Wheat (3068), ki ga pripravimo po navodilih na embalaži.
Dryhop:
Priporočamo uporabo Pivovarium vrečk za hmelj, ker s tem močno zmanjšamo ostanke hmelja v pivu.
Temperatura fermentacije naj bo nekje med 21-22°C, to je optimalna temperatura za dobro uravoteženo aromo in okus banane in klinčkov. Če fermentirate pri nižjih temperaturah (18°C) bo kvas dal od sebe nekaj več okusa po klinčkih, pri višjih temperaturah pa bo več banane (do 25°C). Fermentacije na temperaturah višjih od 25°C ne priporočam.
Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Karbonizacija za pšenična piva je značilno nekoliko višja kot pri alelih (nekje v razponu 2,5 do 2,9 vol.).
Pa še to: Pšenično pivo ni potrebno starati v steklenicah ampak je najboljše kar sveže, to je takoj ko se karbonizira!
PA NA ZDRAVJE!
MIHA