G. Pšeničnik Povečaj

G. Pšeničnik

2018MAJ

Recept meseca maja 2018

Več podatkov

Več podatkov

RECEPT MESECA MAJA 2018

 

Za vse ljubitelje pšeničnega piva sem v mesecu maju pripravil lahkotno pšenično pivo, ki je v primerjavi z običajnimi pšeničnimi pivi le malo bolj hmeljno orientirano.

 

 

Gospod Pšeničnik

 

Količina: 23l

OG/FG: 1,046/1,012

IBU: 13,6

Barva: 8,6 EBC

ABV: 4,4%

 

Sestavine:

2,50 kg Bestmalz Wheat,

1,70 kg Bestmalz Pale Ale,

0,20 kg Bestmalz Caramell Hell

70 g Hallertau Blanc

 

Voda:

 

Lonec

Grainfather

Začetna [l]

24

15,5

Izpiranje [l]

10

18,0

 

Drozganje:

Drozganje pričnemo s 15 min pri 44°C,

nato dvignemo temperaturo na 63°C, kjer jo držimo 30 min,

za tem naredimo 30 min postanek na 72°C,

na koncu drozganje zaključimo z 10 min mash-out pri 75°C.

 

Kuhna:

Skupni čas kuhanja: 90 minut

  1. 45min do konca vretja dodamo 10g Hallertau Blanc,
  2. na 5min do konca vretja dodamo še 20g Hallertau Blanc

 

Kvas:

Fermentis Safbrew WB-06

Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut.

Uporabimo lahko tudi tekoči kvas Wyeast Weihenstephan Wheat (3068), ki ga pripravimo po navodilih na embalaži.

 

Dryhop:

Priporočamo uporabo Pivovarium vrečk za hmelj, ker s tem močno zmanjšamo ostanke hmelja v pivu.

  1. Po 1 tednu fermentacije v fermentor dodamo 45g Hallertau Blanc in pustimo v fermentorju 3-4 dni.

Temperatura fermentacije naj bo nekje med 21-22°C, to je optimalna temperatura za dobro uravoteženo aromo in okus banane in klinčkov. Če fermentirate pri nižjih temperaturah (18°C) bo kvas dal od sebe nekaj več okusa po klinčkih, pri višjih temperaturah pa bo več banane (do 25°C). Fermentacije na temperaturah višjih od 25°C ne priporočam.

 

Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Karbonizacija za pšenična piva je značilno nekoliko višja kot pri alelih (nekje v razponu 2,5 do 2,9 vol.).

 

Pa še to: Pšenično pivo ni potrebno starati v steklenicah ampak je najboljše kar sveže, to je takoj ko se karbonizira!

 

PA NA ZDRAVJE!

 

MIHA

Naloži