Zelena podgana Povečaj

Zelena podgana

2018SEP

Recept meseca septembra 2018

Več podatkov

Več podatkov

RECEPT MESECA SEPTEMBRA 2018

 

Recept meseca septembra 2018 je moj domači zvarek z imenom Zelena podgana. Nastali produkt je jabolčni cider, ki je zelo piten, suh z dokaj visoko stopnjo alkohola – 8,5%. Stopnja alkohola je seveda odvisna od količine sladkorja, ki ga vsebujejo jabolka.

 

 

ZELENA PODGANA

 

Količina: 20l

OG/FG: n/a

ABV: n/a

 

Sestavine:

20l sveže stisnjenega soka, v tem receptu jabolčnega, lahko tudi kakšnega drugega (hruške, jagode, ipd.). Zelo pomembno je da je čim bolj sveže stisnjen. Če so zraven delčki sadja še bolje.

 

Kuhna:

Sok segrejemo na 80°C za 10 minut, da ga pasteriziramo, nato ga ohladimo na 20-24°C in dodamo kvas.

 

Kvas:

Fermentis SafCider 5g, ki je namenjen za 20 do 30l soka.

Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo na okrog 20-24°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut.

 

Fermentacija:

Fermentacija je lahko pri sobnih temperaturah, to je 20-24°C. Cider sem fermentiral brez sekundarnega fermentorja, se pravi le v primarnem, nekaj več kot 2 meseca. Karboniziral sem ga v steklenicah kot običajni Pale Ale.

 

Pa še to: Če želite, da je cider nekaj bolj sladek dodajte malo laktoze. Ime zelena podgana je dobil , ker je fino če se, kot podgane, čim dalj časa zadržuje po kleteh. Z lahkoto ga staramo tudi po več let.

 

PA NA ZDRAVJE!

MIHA

Naloži