Zimsky Blondy Blonde Ale Povečaj

Zimsky Blondy Blonde Ale

2018DEC

Recept meseca decembra 2018

Več podatkov

Več podatkov

RECEPT MESECA DECEMBRA 2018

 

Stil piva American Blonde Ale je ne preveč zapleten stil, za katerega je značilna predvsem lepa pitnost. Obstajajo piva, ki za užitek ob pitju, ne potrebujejo dodatkov eksotičnih sadežev, začimb ali celo zapletenih sladnih osnov in to je eno izmed njih. Pri tem receptu se s Petrom vračava h koreninam… Večkrat skoraj nagrajeno pivo!

 

 

Zimsky Blondy American Blond Ale

 

Količina: 21l

OG/FG: 1,046/1,009

IBU: 19

Barva: 5 EBC

ABV: 4,8%

 

Sestavine:

3,50 kg Bestmalz Heidelberg,

0,30 kg Bestmalz Caramel Pils in

0,20 kg Bestmalz Heidelberg Wheat

45 g Cascade,

45 g Mosaic

 

Voda:

 

Lonec

Grainfather

Začetna [l]

20

18

Izpiranje [l]

13

14

 

Drozganje:

Drozgamo60min pri pri 66°C in

zaključimo z 10min mash out pri 75°C.

 

Kuhna:

Skupni čas kuhanja: 60 minut

  1. 15 min pred koncem dodamo 15g Cascade in 15g Mosaic.
  2. 10 min pred koncem dodamo 3g Wyeast hranila za kvasovke in 5g Irish Moss za bolj bistro pivo
  3. Ob koncu vretja, ko temperatura malo pade (na 80°C) začnemo z whirlpoolom in spet dodamo 15g Cascade in 15g Mosaic. Whirlpool naj traja 15 do 20 min, nato pivino ohladimo.

 

Kvas:

Mangrove Jack’s M36

Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut.

Uporabimo lahko tudi tekoči kvas Wyeast American Ale II (1272), ki ga pripravimo po navodilih na embalaži, še bolje pa je, če pripravimo starter.

 

Fermentacija:

Fermentacija naj poteka pri 18°C, zadnje tri dni jo počasi dvignemo na 20°C. Če imamo možnost, naredimo tudi 3 dnevni ”cold crash”, kar pomaga pri bistritvi piva.

 

Dryhop:

Priporočamo uporabo Pivovarium vrečk ali košarice za hmelj, ker s tem močno zmanjšamo ostanke hmelja v pivu.

  1. Po približno enem tednu v fermentor dodamo preostalih 15g Cascade in 15g Mosaic. Pustimo v fermentorju 3dni.

 

Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni, na sobni temperaturi. Karboniziramo na 2,5vols. Za bistrejše pivo lahko pred stekleničenjem dodamo še Mangrove Jack’s tekoči dodatek za bistrejše pivo.

 

Pa še to: A sta vidva normalna, da težita s poletnim pivom? Zej je zima!

 

 

PA NA ZDRAVJE!

 

PETAR & MIHA

Naloži