Pasji dnevi APA Povečaj

Pasji dnevi APA

2019JUL

Recept meseca julija 2019

Več podatkov

Več podatkov

RECEPT MESECA JULIJA 2019

 

Končno nova APA… Tokrat single hop s Cryo Amarillo hmeljem. Za vse tiste, ki še niste prišli v stik z Cryo hmelji si nekaj več o tem lahko preberete na https://www.yakimachief.com/homebrewing-with-cryo-hops/. Za razliko od običajnega stiskanja v T90 pelete se pri Cryo hmeljih uporablja posebne tehnike zaradi česar hmelj ohrani veliko več arome in okusa (100g Cryo hmelja po aroma in okusi približno odgovarja 200g T90 hmelja). Glede na povedano bo tole kar močno hmeljana APA.

 

Pasji dnevi American Pale Ale

 

Količina: 22l

OG/FG: 1,051/1,011

IBU: 37

Barva: 17 EBC

ABV: 5,2%

 

Sestavine:

3,00 kg Bestmalz Pale Ale,

1,50 kg Bestmalz Red X,

0,10 kg Bestmalz Caramel Amber in

0,15kg Bestmalz Chit sladu.

85g Cryo Amarillo hmelja

 

Voda:

 

Lonec

Grainfather

Začetna [l]

21

16

Izpiranje [l]

13

15

 

Drozganje:

Drozgamo60min pri pri 65°C in

zaključimo z 10min mash out pri 75°C.

 

Kuhna:

Skupni čas kuhanja: 60 minut

  1. First wort 12g Cryo Amarillo hmelja. First wort tehnika pomeni, da prvi hmelj (za grenkobo) dodamo že, ko začnemo z izpiranjem. S tem pivo dobi bolj zaokroženo in lepšo grenkobo.
  2. 10 min pred koncem dodamo 10g Cryo Amarillo hmelja in 4g Supermossa, ki ga pripravimo z 1dl mlačne vode.
  3. 5 min pred koncem dodamo 3g Wyeast hranila za kvasovke in 15g Cryo Amarillo hmelja
  4. Ob koncu vretja, ko temperaturo spustimo (na 75-80°C) naredimo whirlpool in dodamo še 17g Cryo Amarillo hmelja. Whirlpool naj traja 30 do 40 min, nato pivino ohladimo.

 

Kvas:

Fermentis US-05

Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut. Rahlo premešamo.

 

Fermentacija:

Fermentacija naj poteka pri 18°C, zadnje tri dni jo počasi dvignemo na 23°C. Če imamo možnost, naredimo tudi 3 dnevni ”cold crash”, kar pomaga pri bistritvi piva.

 

Dryhop:

Priporočamo uporabo Pivovarium vrečk ali košarice za hmelj, ker s tem močno zmanjšamo ostanke hmelja v pivu.

  1. Po nekje 2-3 tednih v fermentor dodamo preostalih 31g Cryo Amarillo hmelja. Pustimo v fermentorju 2dni, če delamo ”cold crash” lahko tudi dlje.

 

Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni, na sobni temperaturi. Karboniziramo na 2,5vols.

 

Pa še to: Za lovljenje še zadnjih poletnih pasjih dnevov.

 

PA NA ZDRAVJE!

 

MIHA

Naloži