Twisted Pils
Recept meseca avgusta 2020
RECEPT MESECA AVGUSTA 2020
Suho in svetlo pivo s precej IBUji. Ta recept ima zelo enostavno sladno osnovo z nekaj malega Bisquit slada za hrbtenico, hmelj Halertau Magnum za večino IBUjev in Mandarina Bavaria hmelj za malce bolj modern zaključek.
Twisted Pils – German Pilsner
Količina: 22l
OG: 1,046
IBU: 32
Barva: 8 EBC
ABV: 4,5%
Sestavine:
3,9kg Bestmalz Pilsen,
0,15kg Bestmalz Chit,
0,13kg Bestmalz Biscuit,
0,10kg Bestmalz Munich,
13g Magnum,
50g Mandarina Bavaria hmelja in
¼ Protafloc tablete za bistritev.
Voda:
|
Lonec |
Grainfather |
Začetna [l] |
18 |
16 |
Izpiranje [l] |
13 |
15 |
Drozganje:
Drozgamo 5 min pri pri 55°C,
45 min postanek pri 63°C,
10 min postanek pri 68°C,
20 min postanek pri 72°C in
zaključimo s 5 min mash out pri 78°C.
Kuhna:
Skupni čas kuhanja: 70 minut
- 13g hmelja Magnum dodamo na 70 minut.
- 15 min pred koncem dodamo še 25g Mandarina Bavaria hmelja in ¼ Protafloc tablete za bistritev
- 5 min pred koncem dodamo še 25g Mandarina Bavaria hmelja.
Kvas:
2x Mangrove Jack’s M76 Bavarian Lager - 10g
Prevremo 2 dl vode, jo ohladimo pod 30°C in v posodo dodamo kvas. Vse skupaj pustimo kakšnih 20 minut nato rahlo premešamo.
Fermentacija:
Fermentacija naj poteka pri 9-11°C, proti koncu aktivne fermentacije temperaturo počasi dvignemo na 18°C za vsaj par dni, da se znebimo diacetila (t.i. Diacetyl Rest). Nato temperature spet spustimo na 9-11°C lahko pa tudi nižje, na 4°C. Tam temperature držimo kakšne 3-4 tedne.
Flaširamo, ko je FG konstantna oz. po vsaj 3 tednih. Pivo naj čaka v steklenicah vsaj 10 dni, na sobni temperaturi.
PA NA ZDRAVJE!
MIHA